Gedachtenlezen

Ze zal wel denken.... Hij zal wel vinden dat... Hoe vaak ben jij aan het gedachtenlezen?

Gedachtenlezen

Ik spreek een vriendin en collega-coach. ‘Nou probeer ik al een hele tijd een afspraak te maken met die nieuwe cliënt, maar ze reageert niet op mijn e-mails. Ik denk dat ze zich heeft bedacht. Misschien wil ze toch liever niet met mij samenwerken. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan.’

Dat weet ik natuurlijk ook niet, maar ik weet wel welke denkfouten ze nu demonstreert.

Ze probeert gedachten te lezen en denkt dat alles wat er gebeurt met haar te maken heeft. Ik kan namelijk nog wel wat andere redenen bedenken waarom de cliënt niet heeft gereageerd. Misschien is ze druk met Sinterklaas-, Kerst- of andersoortige feestelijkheden, misschien ligt ze ziek op bed, misschien is haar emmertje vol en kan ze de beslissingen en keuzes die ze moet maken er nu niet bijhebben. Er is van alles mogelijk.

Maar door allerlei gedachten in het hoofd van een ander te plaatsen en er vanuit te gaan dat het wel jouw schuld zal zijn, wordt het leven er niet leuker en relaxter op. Daarbij is de kans heel groot dat je er volledig naast zit met je speculaties.

Herken je deze denkfouten? Ik zie ze ook vaak bij mijn cliënten. ‘Ze vindt vast dat ik er te weinig vanaf weet.’ ‘De resultaten vallen toch wat tegen dit kwartaal, dat is vast mijn schuld. Ze zullen wel teleurgesteld zijn in mij.’ Of gedachten van die strekking.

En nou weet ik niet hoe het met jouw gedachtenlees-skills is gesteld, maar over het algemeen zijn we er behoorlijk slecht in. En hoe gek het ook klinkt, tenzij je Amalia of Marco Borsato bent, zijn mensen meestal toch wat minder met jou bezig.

Dus als je jezelf betrapt op gedachtenlezen, neem dan een stapje terug, haal jezelf uit het voetlicht en ga eens objectief kijken hoe de situatie werkelijk in elkaar zit.

Want weet je wat er aan de hand was bij mijn vriendin en haar nieuwe cliënt? Haar e-mails waren in de spambox terechtgekomen…

Meer lezen? Kijk op www.kappacoaching.nl/blog

Geplaatst op vrijdag 10 december 2021.

Over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID

Dit bericht is geschreven door Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID. Het bedrijf valt onder coaching uit Arnhem. Trefwoorden van Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID uit Veenendaal : mental coach, vrouwencoaching, coaching voor vrouwen, coaching voor meer zekerheid, persoonlijke coaching, life coaching, coaching bij verandering, coaching voor meer zelfvertrouwen, .

Lees meer over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID.