Wat versta jij onder perfectionisme?

Denk jij dat het in jouw beroep belangrijk is om perfectionistisch te zijn? Dan versta jij daaronder misschien iets heel anders dan ik!

Wat versta jij onder perfectionisme?

Ik krijg vaak te horen: ‘In mijn beroep is het juist heel belangrijk om perfectionistisch te zijn!’ En dat snap ik. Het is belangrijk om met oog voor detail, zorgvuldig en nauwkeurig, te streven naar kwaliteit, en om zoveel mogelijk vergissingen en fouten te voorkomen. En als dát je definitie van perfectionisme is, ben ik het helemaal met je eens.

Maar ik zou dat liever helemaal geen perfectionisme noemen.

Het perfectionisme waar ik het over heb, gaat over het patroon waarin alles té is. Té hoge normen en waarden, té hoge eisen, té hoge lat, té kritisch op jezelf. Het perfectionisme dat dan ook té veel tijd kost, té veel stress en té weinig tevredenheid geeft, en té vaak angst voor kritiek of afwijzing.

Het perfectionisme dat ervoor zorgt dat je regelmatig in je eigen tijd je papierwerk zit te doen omdat je doodsbang bent dat je niet aan de verwachtingen voldoet. Het perfectionisme waardoor je veel te veel tijd in je werk stopt (je kent het wel: zinnetje erbij, zinnetje eraf, woordje veranderen hier, volgorde veranderen daar) . Het verborgen perfectionisme waardoor je 'lastige' taken voor je uitschuift (als je er niet aan begint, kun je het ook niet fout doen), je jezelf verliest in details en je niet om hulp durft te vragen.

Dát perfectionisme is in geen enkel beroep belangrijk. Wat vind jij?

Meer lezen? Kijk op www.kappacoaching.nl/blog

Geplaatst op vrijdag 17 september 2021.

Over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID

Dit bericht is geschreven door Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID. Het bedrijf valt onder coaching uit Arnhem. Trefwoorden van Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID uit Veenendaal : mental coach, vrouwencoaching, coaching voor vrouwen, coaching voor meer zekerheid, persoonlijke coaching, life coaching, coaching bij verandering, coaching voor meer zelfvertrouwen, .

Lees meer over Kappa Coaching WEG MET DIE ONZEKERHEID.